Cistitis i inkontinencija – što znamo o njima

Vrijeme za čitanje: 5 min

Cistitis i inkontinencija

Cistitis i inkontinencija dugo su se smatrali i promatrali prvenstveno kao problemi ženskog zdravlja. No, znanstvenici su u posljednja dva desetljeća primijetili da sve više, inače zdravih muškaraca i djece, počinje oboljevati od nje. Što je uzrokovalo ovo? Pa, počnimo objašnjavajući što je medicinski problem. Cistitis je bakterijska infekcija sluznice mjehura. Primarno ga uzrokuje bakterija E. coli. Drugi razlozi za njegovu pojavu mogu biti reakcije na određene lijekove, kontracepcijska sredstva, neprikladna sredstva za intimnu higijenu i korištenje katetera.

U većini slučajeva, cistitis i inkontinencija mogu se liječiti domaćim lijekovima. Svoje zdravlje možete dodatno ojačati uzimanjem biljnih dodataka prehrani. Danas tržište nudi širok izbor proizvoda koji vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma i normalnom mokrenju. Jedan od najboljih među njima je Cystonette. Njihova službena stranica nudi unosnu cijenu, a sastav je potpuno prirodan, sadrži niacin i vitamin C. Također, vodite računa o održavanju osobne higijene. Koristite proizvode koji odgovaraju vašim individualnim potrebama i ne izazivaju dodatnu iritaciju tijela.

Što su cistitis i inkontinencija? Zašto žene od njih pate češće od muškaraca? Kako liječiti njihove simptome kućnim lijekovima? Koji su najbolji prirodni proizvodi za uklanjanje infekcija mjehura? Koje mjere osobne higijene poduzeti kako bismo ostali zdravi i čisti? Kako spriječiti problem?

U sljedećem članku saznajte sve o cistitisu i inkontinenciji!

Što su cistitis i inkontinencija

Što su cistitis

Cistitis i inkontinencija mogu se pojaviti iz sljedećih razloga:

 • Neadekvatna osobna higijena. To znači prečesto ili preslabo pranje intimne zone. Loša higijena dovodi do razmnožavanja velike palete bakterija i to je faktor u razvoju infekcije. S druge strane, urogenitalno područje ima svoju zaštitnu mikrofloru korisnih bakterija. Ako se ovo područje kontinuirano dezinficira gelovima, sapunima i drugim dezinficijensima, to će dovesti do narušavanja zaštitne životne barijere.
 • Seksualni kontakti. Cistitis se ne prenosi spolnim putem. Ali dobro je umiti se i istuširati odmah nakon zabave među plahtama. To će očistiti bakterije koje su dospjele u uretru.
 • Nedovoljan unos tekućine. Urin ima čisto mehanički učinak čišćenja urinarnog trakta. Kada ga ima malo stvaraju se uvjeti za zadržavanje bakterija.
 • Gastrointestinalni problemi. Proljev i zatvor uzrok su razvoja cistitisa zbog širenja crijevnih bakterija u urogenitalnom području.
 • Kateterizacija, trauma, cistoskopija i operativne intervencije. Postavljanjem uretralnog katetera ili bilo kakvim zahvatom kroz uretru može doći do bakterijske infekcije.
 • Dijabetičari izlučuju glukozu urinom koji je odlično tlo za razmnožavanje mikroorganizama.

Cistitis i inkontinencija su jedne od najraširenijih i najneugodnijih uroloških bolesti. U svojoj biti to su upale sluznice mokraćnog mjehura. Mogu biti kemijske, radijacijske ili bakterijske upale, a potonje su najčešće. U tim slučajevima patogene bakterije ulaze u mjehur. Tamo se razvijaju i počinju manifestirati prve simptome bolesti. U normalnim okolnostima, ovom mjestu nedostaje bakterijska flora. Veliki broj mikroorganizama koji ulaze u njega uvijek dovodi do pojave takozvanog akutnog cistitisa. Najčešći uzrok njegovog razvoja su crijevne bakterije.

Ova bolest pogađa sve dobne skupine od djece do starijih osoba. Statistike pokazuju da prosječno 30 do 50% populacije dobije upalu mokraćnog sustava. Žene obolijevaju i do 3 puta češće od muškaraca. Razlog tome je njihova kraća mokraćna cijev, što je preduvjet za lakši ulazak bakterija uzročnika bolesti. Pazite na sebe. Postoji mnogo prirodnih dodataka koji djeluju na liječenje simptoma i uzroka cistitisa. Jedan od najpouzdanijih je Urovico.

Zašto žene pate od cistitisa češće od muškaraca

cistitisa, žene, muškaraca

Ovo su neke osnovne činjenice koje bi svaka žena trebala znati o cistitisu:

 • Otprilike 1 od 3 žene tijekom života ima barem jednu epizodu cistitisa. Vrlo često se stanje ponavlja.
 • Oko 81% svih slučajeva infekcija mokraćnog sustava odnosi se na žene.
 • Više od 27% žena s jednom epizodom IMS doživi drugu epizodu unutar sljedećih 6 mjeseci, a 48% unutar sljedeće godine.
 • Seksualno aktivne žene izložene su većem riziku od SPI (spolno prenosivih infekcija) od ostalih predstavnica nježnijeg spola.
 • Žene su sklonije infekcijama mokraćnog mjehura zbog veličine i položaja uretre u njihovim tijelima.

Cistitis je bolest s kojom se susrela gotovo svaka žena, a predstavlja upalu sluznice mokraćnog mjehura. Uretritis, koji se može razviti paralelno s cistitisom ili samostalno, je upala mokraćne cijevi. Prema statistikama, svaka četvrta žena je barem jednom u životu bolovala od cistitisa. Žene zbog anatomskih karakteristika češće postaju žrtve takvih infekcija nego muškarci. Mokraćna cijev im je kraća, šira i smještena u blizini vagine. Borite se protiv simptoma cistitisa uzimanjem prirodnih dodataka, poput Nutrivitalin.

U žena su anatomske karakteristike i položaj uretre preduvjeti za razvoj bakterijskog upalnog procesa. Cistitis je najčešća bakterijska upala koju u 80% slučajeva uzrokuje Escherichia coli. Nažalost, zbog velike prevalencije bakterije, neki sojevi počinju razvijati otpornost na antibiotike.

3 glavne vrste cistitisa – kako ih prepoznati

glavne vrste cistitisa

Ovo su 3 glavne vrste cistitisa i kako prepoznati razlike između njih:

 1. Akutni cistitis. Karakterizira ga nekontrolirana bolna potreba za mokrenjem i iritacija tijekom mokrenja. Iako ovo može zvučati zastrašujuće, to je kratkotrajan problem. Iako se javlja s izraženijim simptomima, akutni cistitis relativno brzo prolazi. Obično traje od nekoliko dana do tjedan dana, a to razdoblje može biti znatno kraće kod kućnih lijekova. Međutim, ako se kapsule ne poduzmu pravodobne mjere, može se razviti u kroničnu.
 2. Kronični cistitis. Javlja se s nešto blažim simptomima. Obično nije karakterizirana boli, već stalnom nelagodom i sporadičnim situacijama egzacerbacije. To ovisi o čimbenicima okoline i općem zdravstvenom stanju pacijenta.
 3. Sekundarni cistitis. To je infekcija, nastala kao posljedica druge bolesti, kao komplikacija. Ova komplikacija traje mjesecima. Rješenje je obično rješavanje osnovne bolesti koja je uzrokovala upalu. U međuvremenu je dobro primijeniti kućne lijekove za cistitis ili neku drugu vrstu homeopatije za ublažavanje simptoma bolesti. Isto vrijedi i za muškarce s kroničnim prostatitisom i BPH.

Kako liječiti simptome cistitisa kućnim lijekovima

Cistitis nije nešto novo u našem svijetu. Naše su se bake i prabake mnogo puta susrele s tim i znale su uspješno koristiti biljne i kućne lijekove. Najučinkovitiji trik za ublažavanje bolova i oteklina u donjem dijelu trbuha je primjena topline. To može biti samo topli ručnik ili termofor. Homeopatija preporučuje konzumaciju brusnice kod cistitisa.

Ako želite uspješno primijeniti kućne lijekove za cistitis, morate nositi laganu, hladnu i široku odjeću. Također, pripazite na donje rublje koje ne pritiska ni trbuh ni genitalije. Sljedeći korak u kućnom liječenju cistitisa je povećan unos tekućine. Vodu treba uzimati kontinuirano u malim gutljajima. Treba izbjegavati tekućine, poput kave, alkohola i sokova od citrusa. Oni mogu značajno pogoršati bol i nagon na mokrenje, sabotirajući već primijenjene mjere.

Kako spriječiti cistitis i inkontinenciju – nekoliko korisnih savjeta

Kako spriječiti inkontinenciju

Ovi savjeti pomoći će vam spriječiti razvoj cistitisa i inkontinencije:

 • Pij puno vode. Ovo je još važnije ako ste podvrgnuti kemoterapiji ili terapiji zračenjem, osobito u dane zahvata.
 • Često mokriti. Ako vam se ide na WC, nemojte odgađati.
 • Obrišite se odostraga prema naprijed nakon odlaska na WC. Na taj način ćete smanjiti rizik od širenja bakterija iz anusa u rodnicu i mokraćnu cijev.
 • Radije tuširajte nego kadu. Ako ste skloni infekcijama, kada nije najbolji izbor za vas. Tamo se bakterije lako šire i razvijaju.
 • Pažljivo operite intimno područje oko vagine i anusa. Činite to svaki dan, birajući osjetljive proizvode za intimnu higijenu do agresivnih sapuna i gelova za tuširanje. Koristite nježne pokrete jer je ovo područje posebno sklono iritaciji. To će vam također pomoći u sprječavanju osipa.
 • Izbjegavajte proizvode za intimnu higijenu i dezodoranse s umjetnim mirisima. Mogu iritirati uretru i mokraćni mjehur.
 • Idite mokriti, što je prije moguće, nakon spolnog odnosa. Na taj način ćete smanjiti rizik od stagnacije bakterija koje su možda dospjele u uretru.

Prepoznavanje prvih simptoma cistitisa

Ovo su najčešći simptomi cistitisa:

 • Bol, peckanje ili žarenje tijekom mokrenja ili seksualnog kontakta;
 • Češći i hitniji nagoni za mokrenjem od normalnih;
 • Urin koji je taman, mutan ili ima jak miris;
 • Bol i napetost u donjem dijelu trbuha;
 • Opća malaksalost, bol i slabost;

Cistitis je izuzetno neugodan zdravstveni problem. To stvara stalnu nelagodu za pacijenta. Simptomi su karakterizirani stalnim nagonom za mokrenjem i oticanjem abdomena. Prilikom mokrenja opaža se izrazito jaka bol. Pacijenti ga često opisuju kao osjećaj smicanja. Nagon za mokrenjem je toliko čest da se nerijetko radi o lažnoj uzbuni, koja je, međutim, uvijek popraćena upravo gore navedenom režućom boli.

Povećava se sa svakim sljedećim pokušajem mokrenja. Simptomi se mogu zaustaviti ili znatno ublažiti homeopatijom ili uzimanjem prirodnih dodataka. Obavezno se pažljivo operite nakon trenutaka intimnosti. To će pomoći u sprječavanju razvoja bolesti. Brinite o svom tijelu i volite ga u potpunosti!

Dobra higijena štiti vas od bakterijskih infekcija

infekcija mokraćnog sustava, osobna higijena

Više od ¼ ženske populacije u svijetu patilo je od neugodnih simptoma cistitisa i inkontinencije. Izbjegnite da postanete dio ove statistike pridržavajući se nekih osnovnih higijenskih mjera. Pažljivo perite i uvijek desno obrišite. Istuširajte se nakon odnosa.

Održavanje zdrave prehrane i redovita tjelovježba također će vam pomoći u izbjegavanju bakterijskih infekcija. Prehrana bogata mineralima pojačava diuretike i detoksikaciju. Oni će isprati bakterije, prisutne u sustavu, i normalizirati mokrenje. Koristite prirodne proizvode koji dodatno ne iritiraju organe. Volite svoje tijelo da bi vam ono uzvratilo ljubav!

 

Marina Perić